طبق بر آورد قانون بودجه درآمد نفتی ایران بدون برجام امسال از 7.7 میلیارد دلار به بیش از 36 میلیارد دلار میرسد.
طبق گزارش اوپک، درآمد نفتی ایران در سال 2021 به 25.3 میلیارد دلار رسید که این رقم نسبت به سال 2020 بیش از 3 برابر شده است.
جهش صادرات نفت از روزانه 400 هزار بشکه به بیش از یک میلیون بشکه و افزایش قیمت نفت، دلیل اصلی افزایش درآمدهای نفتی دولت سیزدهم در سال گذشته میلادی بوده است.
* درآمد نفتی دولت سیزدهم بدون مذاکره با آمریکا به میانگین دولت قبل رسید
طبق قانون بودجه 1401، درآمد نفتی ایران در سال جاری به 36 میلیارد دلار افزایش مییابد و طبق محاسبات (تصویر 1)، در صورت موفقیت اقدامات وزارت نفت در بازارسازی نفت ایران، این رقم در سالهای آینده تا 50 میلیارد دلار هم قابل افزایش است.
درآمد نفتی 36 میلیارد دلاری ایران در سال جاری در حالی رقم میخورد که میانگین درآمد نفتی ایران در دولت یازدهم و دوازدهم سالانه 37.5 میلیارد دلار بوده است.
در واقع استراتژی دولت سیزدهم در بازارسازی برای فروش نفت ایران در بازه زمانی کوتاه 10 ماهه، توانست کارنامهای معادل استراتژی مذاکره با آمریکا در دولت روحانی ثبت کند.
تصویر 1
*هزینه و فایده یک توافق ضعیف با آمریکا در فروش نفت سربهسر شد
در مجموع «مذاکره با آمریکا» دو ثمره مثبت و منفی بر فروش نفت ایران داشت که باعث شد، در سالهای 2016 تا 2018 درآمد نفتی ایران افزایش یابد و در سالهای 2018 تا 2020 درآمد نفتی افت شدیدی پیدا کند.
این موضوع نشان میدهد که هزینه یک توافقِ ضعیف و بدون ضمانت اجرایی با آمریکا، فایده آن را به طور کامل از بین میبرد که این اتفاق با خروج آمریکا از برجام به راحتی رخ داد.
*چشمانداز درآمد 50 میلیارد دلاری با موفقیت در بازارسازی نفت
طبق آمار اوپک میانگین درآمد نفتی ایران حتی در سالهای 2016 و 2018 نیز 51 میلیارد دلار بوده است. در صورت موفقیت وزارت نفت، دولت سیزدهم در بازارسازی نفت و ثبات قیمتهای فعلی، ثبت عدد 50 میلیارد دلاری در درآمد نفتی ایران در سالهای آینده قابل تحقق خواهد بود.
به بیان دیگر در صورت اتکا به راهبرد «بازارسازی نفت» میتوان میانگین درآمد نفتی ایران را حتی به اوج درآمد نفتی در راهبرد «مذاکره با آمریکا» افزایش داد.