plusresetminus
یک کارشناس اقتصادی با بیان این که ریزش نرخ دلار راهکار دارد و کاهش نرخ دلار در راه است، ۱۰ راهکار برای کنترل و کاهش نرخ ارز برشمرد.
تحلیلی بر نوسانات اخیر نرخ دلار /باید بر صادرات متمرکز شد
محمدرضا سبزعلیپور رئیس مرکز تجارت جهانی ایران در دومین میزگرد "درمان اقتصاد بیمار ایران" طی سخنانی در جمع تعدادی از کارآفرینان و فعالان اقتصادی به مشکلات پیش روی دولت سیزدهم اشاره کرد و گفت: اوضاع بد اقتصادی و آشفتگی بازار ارز متأسفانه همه مردم اعم از عام و خاص را نسبت به آینده و عاقبت کسب و کار نگران کرده است. نابسامانی ‌های چند سال گذشته بازار ارز، مسئولان پولی و بانکی کشور را درگیر و آنان را وادار کرده که هر روز تصمیم جدیدی را در جهت گره‌ گشایی مشکلات پولی و ارزی کشور اتخاذ کنند، اما تاکنون چندان مثمر ثمر واقع نشده‌اند.
وی افزود: چند ماهی است که ارزش پول ملی بنابه دلایلی خاص کاهش یافته و نرخ دلار از 23000 تومان در بازار آزاد قدم به قدم و پله پله به مرز 28000 تومان افزایش یافته و همین افزایش نرخ ارزهای معتبر خارجی، سوالات و اما و اگرهای بسیاری را در ذهن مردم بوجود آورده و برای عده ای مغرض هم خوراک تبلیغاتی علیه دولت جدید فراهم کرده است! این در حالیست که به عینه دیدیم که دولت روحانی پیش از اینکه دولت دوازدهم را به جناب آقای رئیسی تحویل بدهد، چقدر کارشکنی و فضای اقتصادی را نابسامان کرد!! نمونه آن، افزایش نرخ سیمان بود تا وعده و برنامه ساخت مسکن توسط دولت سیزدهم را با مشکل مواجه کند که الحمدلله با سر کار آمدن هیأت دولت جدید، رفته رفته قیمت سیمان در حال ریزش و کاهش یافتن میباشد.
سبزعلیپور افزود: نرخ دلار بیش از سایر اقلام مورد توجه مردم و فعالان اقتصادی میباشد و عموم بر این باورند که نوسان نرخ دلار بر روی غالب کالاها و خدمات تأثیر مستقیم میگذارد، پس کنترل نرخ دلار بسیار مهم و اساسی میباشد. افزایش نرخ دلار از زمان دولت روحانی آغاز و به دولت جدید کشیده شده و از 23 هزار تومان نم نم رشد کرد و تا مرز 28 هزار تومان صعود کرده است. اما چرا؟ و دلیل رشد نرخ دلار چه بوده است؟
علیپور تشریح کرد: رشد نرخ دلار پایه و اساس اقتصادی نداشته و مربوط به سوء مدیریت نمیباشد بلکه افزایش قیمت ارزهای معتبر خارجی منجمله دلار کاملاً جنبه روانی دارد و بس. تنش و تحولات نگران کننده در برخی از کشورهای همسایه از جمله افغانستان نیز مزیدی بر علت شده و برهم ریختگی بازار ارز را تقویت نموده است. اما پس از برگزاری نشست چند روز پیش بغداد با حضور رهبران و مقام های ارشد کشورهای همسایه عراق و رئیس جمهور فرانسه، برخورد مقتدرانه ایران در آن نشست موجب شد تا نرخ دلار ظرف دو سه روز گذشته حدود 2 الی 2 هزار و 500 تومان کاهش یابد و از 28 هزار تومان به مرز 26 هزار تومان کاهش یابد.
البته ریزش نرخ دلار راهکار دارد و کاهش نرخ دلار در راه است و بزودی رخ خواهد داد، فلذا پیش از اینکه به این راهکار اشاره کنم باید عرض کنم که افزایش نرخ دلار دلایل دیگری نیز دارد.
سبزعلیپور به راهکار هایی که برای کاهش نرخ ارز و تک نرخی شدن آن مفید هستند اشاره کرد و گفت: کنترل و کاهش قیمت ارز و همچنین تک نرخی شدن آن اهمیت زیادی در برنامه‌ریزی های اقتصادی کشور دارد و فعالان اقتصادی نیز در برنامه‌ریزی های صادراتی و وارداتی باید بتوانند بطور منطقی یک آینده حداقلی را در کار خود پیش‌بینی کنند، از همین رو حرکت به سمت تثبیت قیمت ارز و تک ‌نرخی شدن آن از خواسته های مهم مردم و فعالان اقتصادی بخش خصوصی است.
اما کنترل و کاهش اساسی و پایدار نرخ ارز و اجرای دقیق و اصولی تثبیت و تک نرخی کردن قیمت ارز نیازمند راهکارهای اساسی است تا نتایج مثبتی در بر داشته باشد که عمده ترین آنها بشرح زیر است:
1- ثبات و امنیت سیاسی و اقتصادی
2- صیانت از ذخایر ارزی بانک مرکزی
3- لغو تمام تحریم ها علی الخصوص تحریم های پولی و بانکی برای همیشه و نه اینکه تعلیق گردند
4- کشور باید کاملاً صادراتی باشد
5- کشور نباید خام فروش و تک محصولی باشد
6- تراز تجاری باید همیشه به شکل قابل توجهی مثبت باشد
7- قاچاق کالا باید کاملاً متوقف و یا به حداقل برسد
8- اقتصاد باید عاری از رکود و تورم باشد و چرخ تولید بخوبی بچرخد
9- وجود اسکناسی قوی و با پشتوانه و کنترل نقدینگی ریالی در جامعه
10- و از همه مهمتر اجرای اقتصاد مقاومتی
با وجود راهکارهای ذکر شده، بانکها قادر خواهند بود تا نیازهای ارزی همه مشتریان را به هر میزان و به هر مبلغ تأمین کنند و همین امر موجب کاهش مشتری در بازار آزاد خواهد شد و کمبود خریدار نیز باعث میشود تا رفته رفتهقیمت ارز در بازار آزاد کاهش یافته و ارزش پول ملی نیز تقویت شود. اما کلاه خویش را قاضی کنیم و از خود بپرسیم کدامیک از راهکارهای فوق الذکر در عالَم واقعیت وجود خارجی دارند و "دولت روحانی" آنان را اجرا و محقق کرده و تحویل دولت جدید داده است؟
قطعاً پاسخ یک "هیچِ بزرگ" است زیرا از سالها پیش در تک تک موارد فوق الذکر مشکل داریم پس با این روند و همچنین سیاستهای غلط دولت سابق، هرگز نرخ ارز در ایران تک نرخی نخواهد شد. و عملکرد دولت سابق و میراث بجا مانده از آن، دولت جدید را درگیر مشکلات بسیاری خواهد کرد.
رئیس مرکز تجارت جهانی ایران در خاتمه به راهکاری که میتواند نرخ دلار را طی روزهای آینده کاهش دهد اشاره کرد و گفت: نظرباینکه افزایش نرخ دلار در این روزها کاملاً جنبه روانی دارد، چنانچه مذاکرات ایران با طرفین "برجام" مجدداً آغاز و به نتایج مثبتی نیز منجر گردد البته بشرطی که توافقات برد برد باشد و هیچ امتیاز خاصی داده نشود، قطعاً نرخ دلار سیر نزولی به خود خواهد گرفت و بزودی شاهد کاهش نرخ دلار و سایر ارزهای معتبر و به تبع آن، قیمت سکه خواهیم بود.
cafetala.com/vdcb.fb8urhbffiupr.html
ارسال نظر
نام شما
آدرس ايميل شما